Esittelyssä uusi Yamarin 59 SC sivupulpettivene

Yamarin esittelee jo toisen uutuusmallin veneilykaudelle 2023. Uudistuneen venemalliston tuorein tulokas on tilava, kuusimetrinen sivupulpettivene Yamarin 59 SC. Käytännöllinen, helposti läpikuljettava avovene sopii erityisen hyvin saariston ja rannikon monipuoliseen yhteysvenekäyttöön.

”Yamarin 59 Side Console on runkonsa puolesta toisen uutuuden, 59 Bow Riderin sisarmalli, mutta olemme räätälöineet sen aivan erilaiseen käyttötarpeeseen. Yamarin 59 BR on urheilullinen huvivene, 59 SC taas kahden istuttava sivupulpetin ja sen viereen jäävän väljän kulkureitin ansiosta rannikon, saariston ja suurten järvien käytännöllinen yleisvene. Vene palvelee erityisen hyvin saaristossa aktiivisesti liikkuvia ihmisiä erilaisissa liikkumis- ja kuljetustarpeissa sekä retkeilyssä ja kalastuksessa”, Yamarinin markkinointipäällikkö Johan Finnberg kertoo.

Keulan ja perän leveiden sohvien ansiosta vene sopii myös leppoisaan kesäpäivän viettoon laiturissa tai rannalla. Leveän kuljettajan istuimen selkänojan voi kääntää eteen, jolloin veneen takaosaan muodostuu viiden hengen seurusteluryhmä. Takana matkustamon keskipiste on väljä sohva, jonka voi avata käden käänteessä lokoisaksi aurinkopediksi.

Leveärunkoiseen veneeseen on helppo astua sekä keulasta, sivulta että perän laajoilta uimatasoilta. Sivupulpetin ansiosta esteetön, turvallinen kulkuväylä ulottuu veneen keulasta perään ja tilavan rungon ansiosta matkatavaroita ja rahtia on helppo kuljettaa. Koko lattiatason ja kaikki kulkureitit peittää vakiovarustukseen kuuluva tyylikäs, märkänäkin hyvin pitävä softdeck-pinnoite.

Takakannen kulkureitti on leveä ja tasainen ilman kynnyksiä ja palvelee hyvin siirtymistä laiturilta matkatavaroiden kanssa. Tukea saa lisävarusteena myytävästä vesihiihto- ja varustekaaresta, joka ulottuu moottorin edestä molemmille puolille lähelle uimatason takareunaa. Uimatason alla vasemmalla puolella on paikka köysille ja ankkurille. Styyrpuurin puolella polttoaineen täyttöhela ja polttoaineensuodatin löytyvät kannen alta.

Edessä liikkumista helpottavat keulan molemmin puolin sijoitetut tukevat kaiteet ja leveä askelma, josta on helppo astua veneen kyytiin sekä laiturilta että rannalta. Askelman alla on kiinnitystarvikkeille hyvä säilytystila, josta keulaköydet saa napattua käyttöön avaamatta kantta.

Takakannen leveät tasot molemmin puolin moottoria palvelevat sekä mukavina uimatasoina, kulkureitteinä laiturilta että esimerkiksi heittokalastajan käytännöllisinä heittopaikkoina.

Säilytystilat edessä ja takana

Säilytystilojen käyttöä helpottavat luukkuja keventävät kaasujouset. Myös pulpetin sisällä on ovella varustettu suuri säilytystila.

Kuljettajan oikean käden ulottuvilla tuulilasin vieressä on mukiteline, jonka lisäksi vielä kaksi juomapulloa tai mukia pysyy tukevasti apukuljettajan kahvan muodostamassa telineessä. Pikkutavaroille on aina tarpeelliset lokerot sekä näytön edessä että jalkatilan vieressä. Omille älylaitteille saa virtaa kätevästi hanskalokeron sisältä, minne puhelimen tai tabletin voi jättää suojaan latautumaan suoraan usb-pistokkeesta. Takapenkin sisällä on 12 voltin pistorasia esimerkiksi kylmälaukkua varten.

Taloudellinen

Rungon suunnittelussa on Yamarinin tapaan painotettu hyvää ajettavuutta. Leveän rungon ansiosta vene on erittäin vakaa. Suurin saatavilla oleva moottori on Yamaha F115, jolla huippunopeus nousee noin 37 solmuun.

Matkanopeuksilla elektronisella polttoaineen ruiskutuksella varustetun moottorin ja Yamahan moottoreille sovitetun rungon yhdistelmä on taloudellinen: Yamaha F115LB -moottorilla kulutus jää 0,7 litraan meripeninkulmalla laajalla nopeusalueella 10 solmusta yli 20 solmuun.

Vakiovarusteisiin kuuluva Yamarin Q -älynäyttö elektronisine Navionics-karttoineen helpottaa veneilyä. Sama laite mahdollistaa myös radion käytön sekä musiikin striimaamisen omalta älylaitteelta. Lisävarusteena on saatavana mm. kalakaiku ja tavallinen kaikuluotain sekä kaukosäädin, joka helpottaa näytön toimintojen käyttöä ja mahdollistaa vaikka äänenvoimakkuuden säädön sohvalla istuessa.

Älynäytön vakio-ominaisuuksiin kuuluu Q Guard -varkaudenestohälytys, jonka avulla veneen omistaja pysyy ajan tasalla veneensä sijainnista, olipa hän itse missä tahansa. Tehdasasenteinen lisävarustesarja laajentaa Q Guardin toimintoja akun varaustilan, pilssin ja moottorin valvontaan.

Yamarin 59 SC:n vakiovarusteisiin kuuluvat mm. istuintyynyt, Yamarin Q -älynäyttö, Navionics-merikartat, hydrauliohjaus, lattioiden softdeck-pinnoitteet, led-kansivalot, kiinteä 110 litran polttoainesäiliö sekä Yamaha Y-COP-ajonestolaite. Lisävarusteena on saatavilla mm. trimmitasot, kaikuluotain, Fishfinder-kalakaiku ja Q Guard -vahtipalvelu.

Tehdasasenteisia valmiita lisävarustepaketteja on saatavilla kaksi. Comfort Edition sisältää peräkuomun ja tuulilasinpyyhkimen. Premium Edition -pakettiin kuuluu peräkuomu, tuulilasinpyyhkijä, pulpetin suojahuppu, pöytä ja vesihiihtokaari sekä kaiuttimet ja vahvistimen sisältävä Entertainment-paketti.

Yamarin 59 SC

  • Henkilömäärä 6
  • Paino 840 kg
  • Kokonaispituus 5,95 m
  • Leveys 2,25 m
  • Moottorin tehoalue 80–115 hv
  • Moottorin rikipituus L
  • Polttoainetankin tilavuus 110 l
  • Suurin nopeus 37 solmua
  • Taloudellisin nopeusalue: 10–21 solmua (0,7 litraa / mpk Yamaha F115LB)