Falcon -vene muuntuu moneen käyttöön

Falcon -alumiiniveneiden ylivoimainen valtti on niiden taipumineen monenlaiseen käyttöön: päiväretkeilystä vaikkapa heittokalastukseen.

Tämän päivän venetrendi suosii eritoten Day Cruisereita eli päiväretkiveneitä. Veneellä pitäisi kuitenkin pystyä tekemään paljon muutakin, vaikka heitellä sen kannella virveliä.

Bella-veneiden valmistamien Falcon-alumiinivene on vastaus monenlaiseen tarpeeseen. Mallisto käsittää tällä hetkellä kuusi korkealaatuista monikäyttömallia, jossa samalla veneellä pystyy tekemään niin päiväretket ja kuin harrastamaankin.

Integroitujen ja tehtaalla suunniteltujen sekä valmiiksi toteutettujen varusteiden ansiosta Falcon-veneiden muuntaminen päiväretkiveneestä esimerkiksi heittokalastusveneeksi onnistuu minuuteissa.

–Falcon on onnistunut siinä, mitä useat muut ovat raivoisasti yrittäneet. Monikäyttöisyys on ehdottomasti näiden veneiden vahvuus. Tarvitaan riittävästi vuosia ja malleja, jotta voidaan perustellusti odottaa veneilijöiden tarpeiden ja toiveiden olevan hallussa, sanoo Bella- ja Falcon -veneiden brändeistä sekä Suomen ja Viron markkinoinnista vastaa Janne Mäkelä.

Poikkeaa valtavirrasta

Falconeiden muunneltavuus ei ole valtavirtaa.
–Monesti aiemminkin on yritetty tehdä yleiskäyttöveneitä, mutta me olemme saaneet integroitua Falcon,mallistoon ratkaisuja, ´jotka eivät estä päiväretkiveneilyn lisänä muuta käyttöä,

Bella-veneet lanseerasi ensimmäiset Falcon-mallinsa BR 6:n ja BR 7:n syksyllä 2017. Talvella 2018 mallisarja täydentyi BR 5– ja BR 8 malleilla.  Kaudelle 2019 lanseerattiin mallistoon hyttivenemalli C 7. Mallisarja täydentyi keväällä 2022 jolloin mallisto laajentui BR 4 –mallilla.
–Mallisto käsittää tällä hetkellä kuusi korkealaatuista monikäyttömallia, jossa samalla veneellä pystyy tekemään päiväretket ja eri harrastukset. Suunnittelussa ja tuotannossa olemme kuunnelleet niin käyttäjiä kuin ammattilaisiakin, Mäkelä kertoo.

Pelkkä muunneltavuus ja monikäyttöisyys eivät kuitenkaan riittäneet.
–Veimme asioita vieläkin pidemmälle ja yksi tärkeimmistä muunneltavuuden rinnalla on Falcon -malliston äänettömyys, joka hakee vertaistaan. Veneen pohjan kautta eivät tule läpi sen enempää rungon kuin vedenkään äänet, kaikki kannet ja rungot ovat äänieristettyjä. Joka kerta, kun lähdemme koeajolle asiakkaan kanssa, ensimmäinen kommentti kehuu veneen hiljaisuutta,  Mäkelä sanoo.

Samoin mallisto sisältää vertaansa vailla olevia teknisiä ratkaisuja kuten lattiaruuman tilat sekä pulpetin säilytystilan innovatiivisen käytön.
–Teknisistä ratkaisuista mainittakoon esimerkiksi kölinsuuntainen ja mahdollisimman matalalle sijoitettu polttoainetankki, Mäkelä esittelee.

Osan Falcon-veneiden ylivertaisista ratkaisuista on helppo nähdä ja kokea laadukkaana käytettävyytenä, osan ratkaisuista tuntee miellyttävä ajokokemuksena.
–Niin tyylikkäät ja suorituskykyiset avovenemallit ja hyttivenemallikin taipuvat jopa yllättävän moniin käyttötarkoituksiin, myös vesiurheiluun tai auringonottoon. Vankkarakenteiset, erinomaisilla ajo-ominaisuuksilla varustetut Falconit ovat kuin kotonaan erilaisissa käyttötarkoituksissa.

Suomalaista työtä

Bella-Veneet Oy on lasikuituveneiden todellinen uranuurtaja, jonka valmistaa myös Bella-, Flipper–ja Aquador –mallistot. Falconien rungot taas ovat parasta 5083-merialumiinia.
–Falconeissa yhdistyvät Bella-Veneet Oy:n yli 50 vuoden tietotaito lasikuituveneiden rakentamisesta ja paras suomalainen alumiinivenerunko-osaaminen, Mäkelä sanoo.

Bella-veneet on tarkoituksella halunnut eritellä alumiiniset Falcon-veneet ja lasikuituiset Bella-veneet omiksi brändeikseen. Monella muulla valmistajalla saman brändin alla on niin lasikuitu- kuin alumiinimallistokin.
–Koska brändit ja veneet ovat erilaisia, olemme varustelua ja käyttötarkoitusta myöten hakeneet molemmille brändeille oman identiteettinsä. Kuitenkin Falconilla on jo nyt merkittävä asema pohjoismaissa, vaikka se onkin paljon Bella-veneitä nuorempi brändi, Mäkelä sanoo.

Jälleenmyyjät poikkeuksetta korostavat veneilyharrastuksen vahvuutena kosketusta luonnon kanssa vesillä liikkuessa. Mäkelä korostaa sen lisäksi ominaisuutta, joka usein jää mainitsematta.
–Liikun itse veneellä paljon hyvin erilaisissa, mutta myös hyvin tutuissa paikoissa. Veneestä ja vesiltä katsoessa ne tututkin maisemat näyttäytyvät hyvin erilaisessa valossa kuin jalat tukevasti maankamaralla seisten. Ero on vähän samanlainen kuin katsoisit niitä maisemia lentokoneesta ja ilmasta käsin.. Veneily avartaa sitä ennestäänkin tuttua elinympäristöä.

Falcon-veneet ovat suomalaista työtä.
– Se toki tuo omat kustannuksensa, mutta toisaalta tuo meille ylpeyttä suomalaisesta työstä ja laadusta. Olemme kuitenkin pystyneet pitämään Falconien hintatason kilpailukykyisinä. Mallisto on kuitenkin monipuolinen myös hinnoiltaan, mallisarja kun kattaa tehoja 60:sta jopa 300 hevosvoimaan. Suosituimpia ovat 5-6 metrin Falconit, mutta myös tuoreen alle 5-metrisen Falcon BR 4:n kysyntä kasvaa koko ajan.

 

Teksti Timo Kiiski
Kuvat Bella-Veneet Oy