Hanasaareen aurinkovoimalla toimiva kalastusvene

Hanasaaren ravintola Platsilla on oma kalastaja, Christer Hackman, joka toimittaa tuoretta kalaa ravintolan lähivesiltä suuren osan vuodesta. Nyt Hackman on saanut työnsä avuksi kokonaan aurinkovoimalla toimivan moottoriveneen.

Christer Hackmanille uusi vene on tervetullut apu.

”Saaren ympärillä tuulee aika lailla ja joskus voi kestää melko kauan soutaa oikeisiin paikkoihin. Bensiinikäyttöinen moottori ei olisi tuntunut hyvältä valinnalta, mutta täysin aurinkovoimalla toimiva ja näin hiljainen moottori on aivan loistava”, Christer Hackman kertoo.

Hanasaaren hotellinjohtaja Kai Mattsson on samaa mieltä.

”Aurinkovoimalla toimivan moottoriveneen ansiosta voimme helpottaa kalastajan työtä tinkimättä omista vastuullisuusvaatimuksistamme”, hän kertoo.

Veneestä tulee osa kestävää toimitusketjua laineilta lautaselle.

”Ensin Christer kalastaa lähivesillämme aurinkovoimalla toimivalla sähköveneellä. Sitten hän toimittaa tuoreet kalat ravintolaan, jossa ruoka valmistetaan oman aurinkovoimalamme tuottamalla sähköllä. Lopuksi ruoka tarjoillaan ravintolassa asiakkaillemme”, Kai Mattsson kertoo ylpeänä.

Hanasaaren vastuullisuustyöhön kuuluu oman kalastajan lisäksi 36 aurinkopaneelia käsittävä aurinkovoimala, joka tuottaa kesäkuukausina noin 15 % Hanasaaren sähköntarpeesta, talvella huomattavasti vähemmän. Hanasaaren käyttämästä kaukolämmöstä 100 % tuotetaan uusiutuvista energianlähteistä tai on hukkalämpöä.

”Pyrimme käyttämään tehokkaasti ja säästeliäästi myös energiaa, paperia, vettä ja kemikaaleja. Jätteet käsitellään mahdollisimman ympäristöystävällisesti”, Kai Mattsson kertoo.

Työstään Hanasaari on saanut Ekokompassi-sertifikaatin, joka on osoitus uskottavasta ympäristötyöstä.

”Tiedämme, että kestävyys ja ympäristöystävällisyys ovat vaikea yhtälö ja meillä on vielä paljon tehtävää tällä osa-alueella. Tietoisuus näiden asioiden merkityksestä kuitenkin kasvaa koko ajan työntekijöidemme keskuudessa, ja pyrimme yhdessä toimimaan mahdollisimman kestävästi ja ympäristöystävällisesti”, Kai Mattsson kertoo.

Aurinkopaneelien avulla toimiva Greta-vene on lainassa Hanasaaressa toistaiseksi. Veneen on valmistanut pietarsaarelainen yritys Elvene, joka on vastikään aloittanut mallin sarjatuotannon.

”Vene sopii erinomaisesti kalastukseen, koska sillä on helppo ajaa ja moottorista kuuluu vain pientä potkurin surinaa. Aurinkopaneelit eivät ole lainkaan hauraita, vaan niiden päällä voi halutessaan jopa seistä ja kalastaa. Vene on sertifioitu suojatuille vesille ja kolmen henkilön käyttöön”, yrityksen perustajiin kuuluva Patrick Eriksson kertoo.

Lue lisää Hanasaaren ympäristötyöstä: https://www.hanaholmen.fi/ekokompassi/

Lue lisää Elvene-yrityksestä: https://elveneboats.com/