Pitkä perinne siivittää Flipper Marketia

Pitkä 1960-luvulle juontava historia siivittää Helsingin Koivusaaressa toimivan Flipper Marketin venebisnestä, vaikka kuluttajien kiristyvä talous heijastuukin erityisesti edullisempien veneiden kauppaan.

Flipper Marketin tarjonnasta löytyvät mm. suomalaiset laatumerkit; Aquador, Flipper, Bella ja Falcon.

Myyntipäällikkö Henrik Ålander kertoo Flipper Marketin bisneksen sujuneen hyvin tänäkin kesänä, mutta ajalle tyypillistä on, että alle 100 000 euron veneiden kauppa on käynyt aiempaa nihkeämmin.
–Kun korot ja asumiskulut ovat nousseet, ihmisillä on vähemmän rahaa käytettävissä. Kun viime vuonna sai 30 000 euron rahoituksen, niin tänä vuonna sitä saa vain 20 000 euroa, Ålander sanoo.

Loppupelissä kulunut kesä on sujunut ihan tyydyttävästi.
–Korona-ajan rajuilmaa ei tietysti ollut, mutta ei tämä kausi ole huonokaan ollut, hän sanoo.

Nyt riittää tavaraa

Sen sijaan kalliimpien veneiden kauppa jopa vauhdittui, eikä niiden saamisessa valmistajiltakaan ollut vaikeuksia.
–Kun meillä edellisenä syksynä loppuunmyynti oli jo syyskuussa ja ennen tulevan kauden alkua, niin tänä vuonna kevään venemessut oli meille ihan huippuhyvät, koska tavaraa riitti vielä hyvin.

Tämän kauden hittivene Flipper Marketille on ollut Flipper-malliston Flipper 900 -veneet: Flipper 900 DC ja Flipper 900 Sport Top eli ST. Esimerkiksi DC 900 on yli yhdeksän metriä pitkä ja suurimmillaan peräti 11 hengen vene, jossa oleminen keskittyy ehdottomasti ulkotiloihin. Avotila on suuri, ja U-muotoisessa sohvassa istuu hieman tunkien kuusikin henkilöä.  Varusteisiin kuuluvat dieselliesi, 65 litran jääkaappi, teräksinen pesuallas ja painevesi. Moottoreina jopa 2x300hv Mercuryt.

Flipper 900 ST:n urheilulliset ajo-ominaisuudet taas hurmaavat jo lähtökiihdytyksessä.
–Flipper 900 ST on aika hyvä konstruktio. Se on kokoluokassaan ainoa vene, jossa ihan erillinen takahytti ja nopeasti sähköllä suljettava pehmeä katto. Myös veneen hinta on kohdillaan. Ålander kehuu.

Vaikka veneiden myynti rauhoittuu hieman juhannuksen jälkeen, niin sesonkia jatkavat huollot ja korjaukset.
–Yleisellä tasolla veneiden rekisteröinnit näyttävät miinus 30 prosenttia. Suunnan kääntäminen vaatisi pikkuisen jotain hyvää: vähän koronlaskua tai sodan loppumista.

Jos onkin alle 100 000 euron uusien veneiden kauppa hiljentynyt, niin käytettyjen veneiden kauppa pyörii hyvin.
–Myyntiajan voi laskea tunneissa, jos kaupan on hyväkuntoinen 5,50 metrin avovene 10 000 euron hintaluokassa, Ålander sanoo.

Venepaikan laituri

Samassa osoitteessa Helsingin Lauttasaaressa Vaskisalmenkuja 4:ssä Flipper Market on toiminut jo vuodesta 1978.
– Merkkimme ovat pärjänneet markkinoilla suhteellisen hyvin ja asiakkaat ovat voineet luottaa brändien hinnoitteluun koko kauden ajan. Pitkä historia on tuonut huolto-osaamista, josta saamme kiitosta koko ajan. Meidän pojat imaisee minkä tahansa Mercuryn MerCruiser -moottorin kuntoon. Yksi suuri myynnin voimavara tällä hetkellä on se, että tavaraa on hyvin saatavissa. Monta aiempaa vuotta on menty niin, ettei ole ollut tavaraa, mitä näyttää: nyt meiltä ei tarvitse ostaa näkemättä. Kun viime vuonna myöhästyi 40 veneen toimitus, niin tänä vuonna on myöhästynyt varmaan yksi vene.

Vakiintuneen asiakaskunnan rinnalle uusia asiakkaita Flipper Marketille syöttävät matalan palvelun venevuokraamot.
–Kun olet ajanut vuoden tai kaksi vuokraveneillä, huomaat, kuinka kivaa veneily on ja tulet meille ostamaan oman veneen. Porttiteoria toimii venemaailmassakin, Ålander sanoo.

Vaikka ajat ovat tavallista kovemmat, Ålander kannustaa huoltamaan veneen kauden päätyttyä.
–Meillä on meren rannassa oma 30 venepaikan laituri, johon asiakkaat pääsevät suoraan ajamallakin. Me hoidamme huollot, korjaukset ja myös talvisäilytykset. Niin isoille kuin pienillekin moottoriveneille, merkistä riippumatta.

 

Teksti Timo Kiiski
Kuvat Jari Salmi