Veneen keväthuolto

Perusteellisella veneen keväthuollolla varmistat, että menopelisi pysyy kunnossa ja tulevasta veneilykaudesta tulee huoleton. Keväthuolto kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen vesillelaskua, jotta aikaa jää, mikäli huollon yhteydessä paljastuu jotain yllättävää veneen kunnosta.

Huoltokohteita on veneessä paljon, mutta mikäli veneestä on pidetty hyvää huolta, vaativat useat kohteet vain tarkistuksen. Käymällä kaikki kohteet huolellisesti läpi, voit huoletta laskea menopelisi vesille ja nauttia veneilykaudesta. Tässä Motonetin vinkit veneen keväthuoltoon.

Rungon huoltokohteet

Jokavuotisiin huoltopuuhiin kuuluu veneen pesu ja suojaaminen. Lujitemuoviveneissä ajoittain on suositeltavaa myös kiillottaa runko. Veneen pesuun riittää yleensä vesi, veneenpesuaine ja pehmeä harja. Painepesuri on myös oiva apu pesupuuhissa. Värjäytyneen vesilinjan puhdistukseen on olemassa oma puhdistusaine, jolla värjäytymät lähtevät helposti. Mikäli pinta on päässyt himmenemään, kiillon palauttamiseksi voidaan käyttää hiomanestettä. Hieno hiomaneste on oiva apu myös pinttyneen lian poistamiseen.

Venevaha kiillottaa ja suojaa veneen pintoja. Vaha muodostaa vettä hylkivän pinnan. Oikea väline vahaamiseen on puhdas kiillotusliina tai trasseli. Vahaa levitetään kuivalle ja puhtaalle pinnalle pyörivin liikkein, pienelle alueelle kerrallaan. Alue kiillotetaan puhtaalla liinalla, kun vaha on kuivunut ja muuttunut harmahtavaksi mattamaiseksi pinnaksi.

Veneen vahaamisessa voidaan käyttää ensin puhdistavaa vahaa, joka viimeistellään suojaavalla vahakerroksella. Käyttämällä näitä kahta vahatyyppiä saavutetaan paras mahdollinen kiilto ja suoja. Vahaamisessa voidaan käyttää myös kiillotuskonetta, mutta nestemäiset vahat ovat kevyitä työstää myös käsin.

TÄSTÄ MOTONETIN VENEENHOITOVINKKEIHIN