Venemoottorien osien kierrätys

Veneiden dieselmoottorit ovat pitkäikäisiä ja yksinkertaisia rakenteeltaan. Niitä voidaan korjata tee-se-itse voimin. Niihin tarvitaan kuitenkin osia.

Tekno-Marine Oy on venemoottoreiden erikoisliike. Siellä myydään, huolletaan ja korjataan venemoottoreita. Niinpä on luontevaa, että
sieltä saa myös moottoreiden käytettyjä käyttökelpoisia osia puretuista moottoreista. Näillä voidaan moni vanha moottori vielä pelastaa ja antaa sille uusi elämä.

Tekno-Marinella on ollut vuosia kampanja, jossa tarjotaan hyvitystä vanhasta moottorista. Niinpä varastoon on kertynyt kymmenittäin vanhoja Bukh, Volvo ja Yanmar ynnä muita moottoreita. Suurin osa moottoreista on pieniä purjeveneiden tai fiskariveneiden koneita. Osa näistä korjataan talvisin täytetyönä ja osa romutetaan. Niistä saadaan kätevästi osia, joita voi taas käyttää remonteissa.
Esimerkinomainen luettelo moottoreista, joita löytyy Tekno-Marine varastosta: Arona , BMW,Bukh, Ford, Mitsubishi, Nissan, Perkins, Sole Diesel, Volvo-Penta, VW ja Yanmar.

Remontissa tarvitaan tietenkin myös uusia osia kuten kulutus- ja huolto-osat sekä esim. tiivisteet.
Kaikkia näitä saa Tekno-Marinen nettikaupasta www.dieselparts.fi. Mikäli et löydä sieltä sopivaa osaa, niin kannattaa kysyä suoraan info@tekno-marine.fi tai rauno@tekno-marine.fi.

Mitä ovat moottoreiden tyypilliset viat? Oikein hoidettuna nuo venedieselit kestävät ”isältä-pojalle”. Kuitenkin on niin, että vanhemmat moottorit ovat merivesijäähdytteisiä ja siksi on jäähdytysjärjestelmän korroosio niiden pahin uhka. Korroosio etenee ja heikoimmat kohdat ovat pakoputken mutka, pakosarja ja sylinterinkansi. Usein on niin, että hyvää sylinterinkantta ei enää löydy varaosana tai se on niin kallis, että moottorin korjaus ei ole kannattavaa.
Varsinaisten merkkikohtaisten varaosien lisäksi on Tekno-Marinella runsaasti ns yleisosia kuten merikytkimiä. vetolevyjä, lämmönvaihtimia, kumityynyjä jne. Sen lisäksi löytyy satoja potkureita keskimoottoreihin, purjeveneisiin ja perävetolaitteisiin..
Moottoreiden lisäksi löytyy vetolaitteita ja niiden osia. Kun tarvitset jotakin, niin laita Tekno-Marinelle tiedustelu esim sähköpostilla. Selvitä moottorisi malli ja tarvittavan osan nimitys. Kuva moottorin tyyppikilvestä ja varaosasta helpottaa asiaa.
Tekno-Marinen asiantuntijat Rauno Kurki-Suonio (puh. 040-90000940) ja Tage Axelsson (puh. 040-
9000942) auttavat oikean osan hankinnassa.

teksti: Rauno Kurki-Suonio
kuvat: Tekno-Marinen arkisto