Vesiliikennöinti Helsingin saariin käynnistymässä

Vesiliikennöinti Helsingin ulkoilusaariin alkaa pääsääntöisesti toukokuun alussa. Vesiliikenne ulkoilusaariin jakautuu reittiliikenteeseen ja kiertoajeluihin, joista vastaavat yksityiset liikennöitsijät.

Vesiliikennöinti on alkanut ja ulkoilusaariin pääsee jo nyt, sillä esimerkiksi Aava Lines on aloittanut liikennöinnin Liuskaluodolle, josta pääsee myös Liuskasaareen ja Uunisaareen. Aava Linesin lähtölaituri on Merisatamassa, Cafe Caruselin ja Kompassitorin puolessa välissä.
Lisätietoja Aava Linesin liikennöinnistä Liuskaluodolle (linkki).

Puhtaasti sähköllä toimiva Callboat-yhteysvene Kompassitorin ja Uunisaaren välillä aloittaa liikennöinnin sunnuntaina 1.5.2022 kello 11.00, ja paatti puksuttaa väliä toukokuun ajan päivittäin kello 11.00−18.00. 1.6. −15.8. yhteysvene palvelee puolestaan päivittäin kello 10.00−20.00, ja 13.8.−31.10.2022 päivittäin jälleen klo 11.00−18.00. Uunisaaren liikennöinti on kutsupohjaista ja yhteysvene saapuu asiakkaan kutsuttua veneen. Uunisaaressa on ravintola Uunisaari.

7.5. alkaa Pörtö Linen liikennöinti Vuosaaresta Kaunissaareen, jossa kattavat ulkoilu- ja retkeilyalueet ja mm. Kaunissaaren Ravintola. Laajasalon ja Vartiosaaren välillä kulkee Reposalmen lautturien aurinkoenergiasähkölautta 7.5. alkaen, ja Suomen Saaristokuljetus vie itäiselle saaristoreitille niin ikään 7.5. alkaen.

JT Line aloittaa liikennöinnin Pihlajasaareen Merisatamasta ja Ruoholahdesta 14.5. alkaen. Pihlajasaaressa on mm. Ravintola Pihlajasaari. JT Line liikennöi myös Kruunuvuorenrannasta Vasikkasaareen koulujen loma-aikana.

Vesireittiliikennöintiin ja aikatauluihin tulee muutoksia kevään ja kesän aikana. Vesiliikennöinnin alku- ja loppukaudesta liikennöidään vähemmän vuoroja kuin kesäsesonkina eli koulujen loma-aikoina.

Suosikkisaaret helposti haltuun Reittioppaan avulla

HSL:n Reittiopas tarjoaa sujuvat reitit myös saaristoon; muiden kestävien liikennemuotojen lisäksi palvelusta löytyvät yhteysaluksien reitit ja aikataulut. Palvelu sujuvoittaa merkittävästi ilman omaa venettä saaristossa liikkuvien mahdollisuuksia suunnitella merellinen retkipäivä kotiovelta saaristoon saakka.
Reittioppaaseen (linkki).

Lauttareitit ja -aikataulut sekä matkaliput vaihtelevat liikennöitsijän mukaan. Vain HSL:n pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen matkalipuilla pääsee Suomenlinnaan.

Myös vesireittiliikenteessä ja saarissa ulkoillessa tulee muistaa kunnioittaa luontoa, suosia merkittyjä reittejä, leiriytyä ja tehdä tulet vain sallituille paikoille eikä roskata saa.

Lisätietoja vesireittiliikenteestä Helsingin saariin.